Wan Ahmad Tarmizi Hj Wan Daud

Wan Ahmad Tarmizi Hj Wan Daud

SEMBELIHAN KORBAN

KATA-KATA ALUAN PENULIS


Assalamualaikum warahmatulllahi wabarakatuh…Bersyukur saya kehadrat Allah swt.kerana dengan Izin dan InayahNya, saya dapat mempromosikan beberapa artikel dan rencana saya menerusi gcpismtkk.blogspot.com ini. Tahniah juga kepada semua pembaca yang secara sengaja atau tidak melayari blog keramat ini.


Laman web atau blogger adalah laman baru yang bebas daripada kawalan atau selian pihak-pihak yang berkenaan. Penulis juga, dengan kehendak dan niatnya yang tersendiri, boleh secara bebas mengutarakan apa yang difikir dan dikehendakinya. Walaupun begitu reality dan fantasinya, maka penulis akan berusaha mengubah minda pembaca agar dapat mengambil beberapa manafaat…daripada gcpismtkk.blogspot.com iniSekian terima kasih.

WAN AHMAD TARMIZI HJ WAN DAUD


20 Oktober 2009Monday, October 19, 2009

Guru Cemerlang Menumpang


Begitulah indah dan gah bunyinya. Dalam banyak-banyak guru yang mencurah bakti mendidik anak bangsa tak kira dimana, wujud segelintir/ sekelumit guru yang digelarkan "Guru Cemerlang".
Siapakah sebenarnya Guru Cemerlang (GC) ini? Adakah kewujudan GC di persada perguruan negara telah memartabatkan profesion keguruan? Apakah sebelum ini warga guru yang ratusan ribu itu belum cukup dan layak untuk digelar GC? Adakah dengan pelantikan beberapa kerat mereka ini telah benar-benar menyumbang ke arah mencemerlangkan pendidikan negara? Ataua adakah kewujudan mereka ini sebenarnya merampas hak dan maruah warga guru lain.

Dengan proses pelantikan yang menyangsikan, perbezaan gaji dan keistimewaan yang diterima telah mewujudkan kasta-kasta yang telah sekian banyak. Apakah guru-guru biasa yang berpenat lelah, GC yang menumpang nama?

Dalam kalangan guru, banyak rasa tidak puas hati bermain di minda. Bayangkan...... yang muda, masih mentah dalam dunia ... tup... tup, dilantik GC, Yang tua, berpengalaman dan berkelayakan masih kekal menjadi guru biasa .....

1 comment: